După modelul lui Cătălin Avramescu, al lui HRP şi al altor pupincurişti

  marca Pata-Pleşu, Cristoiu aşeaptă în anul 2010, mălai de Cotroceni

 

DOBITOCU’ DE CRISTOIU

Sau cum să ajungi involuntar în slujba vânzătorilor de ţară

 

 

Reacţia mea de dezgust „Dobitocu’ de Cristoiu!” mi-a scăpat instantaneu, aproape ca un strigăt ţâşnit dintr-o galerie fanatică de pe stadioanele actuale.  Mi s-a spulberat atunci o iluzie şi merită să scriu despre asta. Dar s-o luăm sistematic, pentru că nu e o istorie singulară ci una care cuprinde breasla jurnalistică aidoma gripei porcine: numai câţiva au simptomele la vedere.

După multe tâmpenii făcute în lumea jurnalisticii, Cristoiu se jurase să nu mai scrie. Îşi luase ochelarii şi vesta şi se pedepsise singur să-şi ducă crucea prin bibliotecile capitalei. Acolo învăţă însă două lucruri. Primul, care e şi cel mai important, când te-apuci să scrii, este să dezvălui cititorului sursa care a stat la baza informaţiei pe care o dai. Cu alte cuvinte să ai, „- Dovada!”, vorba lui Ceauşeasca. Al doilea lucru de efect în jurnalism, este opusul primului. Să tragi o minciună atât de sfruntată încât ea să intre imediat în spontanul maselor ca o bârfă de prim rang. Iremediabil, aceasta se va întinde apoi ca râia iar adevărul va putea fi probat peste ani şi ani.

Simţind că a găsit piatra filozofală a jurnalismului, Cristoiu se întoarse la scrieri după modelul cursurilor universitare care cer, fie să ataşezi o bogată bibliografie la final, fie să probezi spusele prin note de subsol. Ajunsese atât de meticulos încât, când Cristoiu afirma că evreii l-au trimis la moarte pe Hristos, punea alături şi Evanghelia apocrifă a lui Nicodim, un contemporan şi apropiat al lui Pilat. Atunci fu şi prima mea apreciere a lui ca bun jurnalist. Care ţinu până când Cristoiu închise ochii la diversiunea lui Neagu Djuvara, cu Negru Vodă cuman. Ştia prea bine că găselniţa lui Neagu Djuvara este o bombă de presa „á la Codul lui Da Vinci” dar tăcând, m-am întrebat de ce. Am şi scris atunci articolul „De ce nu se bagă Cristoiu?” însă răspunsul tot nu-l găsisem, bănuind eu pe atunci că ar fi ceva de genul „corb la corb nu-şi scoate ochii”.

Chiar aşa!  Dobitocu’ de Cristoiu foloseşte el însuşi bombe diversioniste pentru ca să-şi ajungă scopul. Modelul a fost cât se poate de evident în campania prezidenţială din anul 2009. Profitând de recâştigarea prestigiului lui de jurnalist, Cristoiu făcu echilibristică de tip securist între campania probăsesciană şi antibăsesciană până când, simţind că nu-şi va putea duce strategia până la capăt, o şterse iepureşte din echipa lui Gâdea de la postul TV Antena  3, pentru a nu fi luat drept adversar fanatic al lui Băsescu. Motive ar fi avut destule să rămână antibăsescian la câte făcuse Băsescu:

-                      se ştersese atât de mult la fund cu constituţia în fiecare dimineaţă, încât lumea nici nu se mai întreba de ce Marele Băse nu mai este al tuturor şi nu mai este un mediator între partide aşa cum îi cerea această constituţie;

-                      îşi pusese toată gaşca boculistă şi toate serviciile secrete să spargă PNL-ul, prin înlăturarea primului ministru Tăriceanu şi prin crearea de diversiuni în actul de guvernare al liberalilor;

-                      regrupă în jurul lui întreaga gaşcă închegată cu ocazia acordului PSAL 2 pentru a duce pe mai departe strategia de punere în slujba noului imperiu austriac a întregii economii strategice româneşti[1];

-                      puse întreaga infrastructură a noului partid prezidenţial, PD-L, în slujba propriei progenituri pentru accederea ei în Parlamentul European, deschizând prin acest exemplu personal era dinastiilor politice în România;

-                      continuase cu ajutorul lui frate-său contrabanda cu armament în lumea arabă, filieră pe care el însuşi o deschisese pe vremea lui Ceauşescu la fel cum deschisese şi filiera diamantelor sintetice în zona germană.

Aşadar, motive pentru a rămâne antibăsescian, alături de jurnaliştii lucizi ai ţării, ar fi avut destule Cristoiu. Scriind editorialele celui mai citit ziar din România, „Jurnalul naţional”, el ar fi putut  apăra avuţia ţării de jaful pe care-l pregăteau noii voievozi ai imperiului austriac prin alegerea în fruntea ţării a lui Băsescu. Mai mult, spaţiul de emisie ca moderator la Realitatea TV i-ar fi permis lui Cristoiu să devină un adevărat patriot.

Acum nu ştiu bine: a ratat Cristoiu titlul de patriot al naţiei române, preferând postura de căţelandru al trădătorilor de ţară, din prostie sau de dragul de a crea o bombă diversionistă aidoma cumanismului lui Djuvara sau a codului lui Da Vinci?

Credem că şi una şi alta. În loc să ia atitudine împotriva deciziei lui Băsescu de a crea prima dinastie politică din România ce-a făcut Cristoiu? A chemat pe Eba, favorita marelui şeic Băse, la emisiunea sa de televiziune. Culmea penibilului! Părea un moşneag căruia scapă câte-un pârţ la minut dar face ochi dulci şi complimente unei june bine aranjate de la casa de modă! Chemarea la emisiune a fost diversiunea. Prostia a fost că a şi votat pe dudia Eba în locul unora mai şcoliţi!

Dar poate n-a fost totuşi o prostie ci o consecvenţă. Linsul dosurilor de şefi de stat taman în campania de alegeri, este o specialitate Cristoiu, asortată cu cutume extrase din strategia vechii cooperative ceauşiste „Ochiul şi timpanul”. Mai întâi se dă „contra”. Scrie omul ce scrie până lumea o ia de bună: „Cristoiu e împotriva lui Iliescu”. Sau a lui Băsescu sau mă rog a lui Constantinescu sau al cărui o mai candida în viitor, dacă va mai fi cazul, doamne fereşte!

După ce ajunge adoratul cititorilor, ia ghiciţi ce face nătângul de Cristoiu? (Zicem nătâng, pentru că „prostanac” e deja ocupat!) Ei bine, Cristoiu cu două-trei săptămâni înaintea de alegerea unui preşedinte, se dă cu acesta! „Prea îl criticau mulţi şi mie-mi place să ţin cu cel mai… slab!”

Sanchi! Pe cine crezi că prosteşti tu Cristoiule! Nu s-a mai pomenit în istoria jurnalisticii româneşti un jigodism mai perfect ca la tine, asortat cu pupincurism extins în toată regiunea dorsală!

Între timp, ţara sub talpa voievozilor noului imperiu austriac va da noul împrumut de zeci de miliarde de euro, de la FMI, băncilor nemţeşti sau ale altor „aliaţi strategici”. Petrolul, inclusiv cel de sub noi, se scurge ireversibil la Petromul imperial, Sebeşul, oraş deja austriac dirijează garniturile de masă lemnoasă din pădurile României spre Viena iar românilor li se dă bere austriacă cu arsenic pentru a crea dependenţă. O altă parte a industriei e dată şi ea pe la vecini sau la licuricii cei mari ai lui Băsescu. Scrii tu despre asta Cristoiule?

România nu mai are nimic. Străinii fac strategia industrială a României. Guvernul celor 14 boci doar împarte firimiturile ce se strâng din taxele cetăţenilor României. Nu mai avem nimic, nici măcar mândrie, tinerimea e cu gândul la plecare!

Nu mai avem nici măcar obraz. La televiziune Tatulici împarte medaliile celor „Zece pentru România”! România? Haide de! Sala aia e plină de jigodii bucureştene ce aşteaptă a fi premiate. Din dosarele aflate la parchet ale celor din primele zece rânduri, s-ar strânge cam un mileniu de puşcărie!

Iţi place Cristoiule ţara asta? Tu la jurnalism eşti pe locul trei, mai pupi vreo cinci ani de dosuri şi ajungi pe primul loc!

     

      

 

 

 

 

Prof. Nicolae N. Tomoniu

Articol scris pentru revista Epoca

 

 

 

 

---

Restartare site

 

  Alte ARTICOLE

---

 

Site www.tomoniu.ro

 

© Copyright Fundaţia Tismana – 2006

Aici situl „Cu noi găsiţi orice!”

 

Conversaţi cuminţi aici: pareri@tomoniu.ro

 

 

 [1] La instalarea reciclatului guvern Boc 4, televiziunile au arătat şi cine le-a pus în mână austriecilor de la ERSTE cea mai bună bancă românească, BCR: ministrul de finante S. Vlădescu. O dovadă în plus că PNL-ul era infiltrat  şi cu alte cozi de topor decât Stoica, Stolojan, Remeş, Flutur…